senyum atas kematian

Satu ketika dulu, sebuah berita kematian hinggap di telinga saya. Allahyarhamah merupakan seorang senior yang pernah berkongsi sebuah kehidupan dengan saya di sekolah. Terhasil dalam gambaran minda saya wajah beliau yang masih kemerah-merahan. Susah mempercayai pemergian beliau. (Moga beliau terus dalam kasih Allah).
Kisah kematian ini buat saya jadi sayu. Sewaktu kami masih boleh menutur kalimah-kalimah zikir ma’thurat di sekolah, beliau sudah tak dapat berbuat amalan yang sama. Talian untuk beliau menambahkan berat pahala telah terputus.

Begitulah umumnya fundamental sebuah kematian.

Ia sebuah garisan akhir yang memutuskan dari dunia. Ia permulaan ‘sesi evaluasi dan pementasan hasil’. Alam akhirat akan bermula.

Hidup akhirat kita bergantung pada rahmat dan sayang Allah pada kita, bukannya 100% pada amalan baik kita semata-mata. Walaupun begitu, kitalah yang memilih untuk berusaha memiliki kasih sayang Allah dengan berbuat seperti yang Dia suruh, menjauhi apa yang Dia larang. Jadi, kehidupan akhirat yang baik atau buruk boleh dipilih dan dicipta.

***
Kematian benar-benar boleh berlaku bila-bila.

Saya selaku pelajar perubatan, melihat ramai pesakit kronik yang tanpa sengaja terlupa satu hakikat. Pesakit kronik yang menghidapi kesakitan-membawa-mati sebenarnya diberi tempoh oleh Allah; dalam mencapai tarikh kematian yang dijangka, mereka dapat mengisinya dengan amalan-amalan yang membantu hidup akhirat mereka nanti.
Tidaklah nanti mereka menghadapi kematian dengan ketakutan dan penyesalan, bilamana mereka gunakan masa yang ada dengan maksimum.

Kata kunci; berdepanlah dengan kematian sambil mengimani Hari Hisab.

Itu kasih Allah yang tidak dilimpahkan pada mereka yang tidak berpenyakit; yang boleh mati bila-bila tanpa amaran awal; tanpa tempoh bersedia.

Jadi, sebagai seorang yang mempunyai kesihatan, tidakkah kita juga mampu mencipta sebuah kematian yang penuh senyuman? Menghadapi kematian dengan lega dan penuh rasa rindu? Mendepani kematian dengan tiada rasa penyesalan?

 

  • Cipta kematian dengan iringan doa. Pilihlah dan lakarlah bentuk kematian yang diinginkan; dan ‘hantarkan’ pada Allah dalam doa. Lakaran yang terbaik telahpun diajar kepada kita (husnul khatimah). Ada juga diceritakan kisah seorang zuhud yang berdoa dimatikan disaat wang yang ada padanya habis; ada sahabat Nabi s.a.w sendiri berdoa agar syahid dalam keadaan dipanah di anggota-anggota tertentu.
  • Lekas-lekas lah menyempurnakan hutang dan tanggungjawab. Kalaupun tak sempat melengkapkannya, sebaiknya kita telah bersungguh. Walhal; tanggungjawab memang terlalu banyak. Jadi, cuba untuk sentiasa mengingati hakikat ini dan elakkan terlupa dan lalai, agar seharian penuh kita adalah menuju ke arah melengkapkannya. Kawan, sahabat dan saudara sangat kuat berperanan di sini.
  • Sentiasa anggarkan bahawa amalan kita masih kurang. Letak gambaran dacing pahala dan dosa yang masih berat sebelah di depan mata. Adakah Allah menerima solat, dakwah, taalim dan segala amalan kita? Adakah Allah telah menyambut kita kembali dan menerima taubat kita dari dosa yang pernah dibuat dahulu?

***

Dan akhir sekali, saya tak tahu adakah mungkin untuk mencipta sebuah kematian yang bebas penyesalan.

Diceritakan dalam matan sebuah hadis bahawa; seorang yang syahid di jalan Allah pun akan berkeinginan untuk kembali semula ke dunia dan syahid semula berikutan ganjarannya yang sangat hebat.

*Ini lah agaknya rahsia para syuhada’ yang mati dalam sebuah senyuman. Mereka telah menamatkan hidup dunia mereka dengan menyelesaikan tanggungjawab tertinggi; meng’izzah dan mempertahankan agama.

wAllahu’alam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s